Thursday, 24 October 2013

Dah setahun kot

Assalamualaikum...
 
Sudah setahun rupanya aku bekerja setelah tamat pengajian di politeknik. Sekarang masa mengumpul pengalaman bekerja yang ada untuk masa depan aku. Sampai bila agaknya aku harus bekerja kadang-kadang terfikir juga. Gedik pulak aku ini, dulu time takde kerja ko nak sangat kerja, bila sudah ada kerja boleh pulak tanya sampai bila kena kerja. Bengong juga aku ini...haha
 
Inilah namanya manusia tak pernah rasa bersyukur dengan apa yang ada. Tengok orang sambung study ko nak study, bila orang kerja ko nak kerja, bila orang kahwin ko terkial-kial nak kahwin juga ke? Manalah Prince Charming aku ini takde datang jumpa aku 'Dah Kenape' agaknya. Sesat jalan kot. Saya masih menunggu awak tau. (harap dia blogger jugalah supaya dia dapat baca apa aku mengarut ini) ^__^
 
Ok aku nak story sikit pengalaman aku bekerja. Mula sahaja aku masuk bekerja benda yang aku kena buat design brochure rumah yang akan launching bila-bila masa. Dijangka November 2012 boleh dijual, melangkah ke tahun baru cina 2013 juga boleh dijual, bertukar ke Julai sehingga November 2013 juga akan dijual dan yang terbaru next year 2014. Dah kenape?! Bermula dari situ aku merasa kebosanan yang boleh dikatakan tahap melampau. Nak-nak kerja aku rasa banyak aku buat sendiri walaupun ada kerani amoi kalau tak boleh buat kerja dah camne. Mula kesabaran aku mula meletus ke tahap bom atom. Dah bekerja lama dari aku tapi kalau apa-apa tak boleh buat macam mana nak majukan diri asyik duduk dalam tempurung buruk je.
 
Kesabaran mula tercipta untuk hari-hariku.
 
Dan aku mula meninjau ruang-ruang kerja yang lain supaya ruang mengadu aku dengan ibu abah setiap hari dapat dikurangkan. Pesan mereka banyakkan berdoa dalam solat dan rajin buat solat duha kerana pintu rezeki sentiasa ada. InsyaAllah...
 
Alhamdulillah, dalam setahun ini juga banyak benda yang aku dapat terutamanya ilmu. Kumpulkan segalanya untuk dibawa ke masa hadapan selagi diberi umur yang panjang oleh Maha Esa.
 
Mula hidup baru bermula hari ini dan berharap Allah sentiasa membantu aku dalam setiap perbuatanku. InsyaAllah...
 
Sekian sahaja entri aku kali ini.
 
 

4 comments:

  1. x jadi blogger pun dia boleh baca cik ina..heheh..promo link la..:)

    ReplyDelete
  2. teringat CN ngn hubby 'berjumpa' di tagged, dr alam maya kitorg dating n bercinta terus kwen! zaman sekarang nk cari prince charming guna tenet jer..all the best ;)

    ReplyDelete