Friday, 30 November 2012

~home SWEET h0me~

entri kali ini aq tulis mengenai rumah..'RUMAHKU SYURGAKU'.wah!indahnya hidup ada rumah sendiri kn2..so, pape pown nak beli rumah mesti ade kerja dulu dan paling penting sudah ade SAVING yang secukupnya...itu semestinya!!!NO MONEY NO TALK...^_^

nape tbe2 jer at blog aq cter pasal rumah eak...sebab utama aq skunk sudah bekerja bahagian PERUMAHAN dan rasenye sudah lari sikit dari bidang time aq study dulu...haha..xpelh aq pun xksah sangat at least aq sudah dapat belajar benda baru dalam hidup aq skunk...hihi

so, entri yang aq nk kongsi mengenai FAKTOR YANG PERLU DIPERTIMBANGKAN SEBELUM MEMBELI RUMAH (petikan dari HM1klassifieds R15 22 Nov 2012)macam nak buat esei je tajuk dia an.hahaha..ni pun aq copy je. kira aq SHARING IS CARING ape yg aq tahu dan terbaca...

_________________________________________________
Terdapat 2 faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli rumah iaitu faktor bukan kewangan dan faktor kewangan.

Faktor Bukan Kewangan

1. Lokasi Tanah
Anda perlu tentukan di mana anda hendak tinggal dan jenis kejiranan anda. Terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi pilihan lokasi anda. Antaranya adalah :
  • kemudahan asas seperti kedai, bank, pejabat pos, sekolah, hospital, taman rekreasi dan kejiranan
  • kemudahan pengangkutan awam
  • jarak dari tempat kerja
  • kesibukan lalu-lintas
  • keselamatan
2. Jenis hartanah - harta bertanah atau harta bertingkat
Harga rumah bertanah biasanya adalah lebih tinggi terutama jika ianya berhampiran dengan kawasan bandar. Manakala harga rumah bertingkat seperti kondominium dan apartmen biasanya lebih mampu dimiliki.Kebiasaannya nilai pasaran rumah bertanah akan meningkat lebih cepat berbanding dengan rumah bertingkat.

3. Jenis pegangan hak milik - pegangan bebas atau pegangan pajak
Membeli hartanah pegangan bebas atau dengan hak milik kekal bermakna anda mempunyai hak ke atas tanah tersebut untuk selama-lamanya. Hartanah pegangan pajak pula bermakna anda hanya memiliki tanah tersebut selama tempoh pajakan, biasanya sehingga 99 tahun. Selepas tamat tempoh pajakan, hartanah tersebut hendaklah dipulangkan kepada pihak berkuasa, melainkan tempoh pajakan dilanjutkan dengan membuat bayaran premium. Oleh itu, nilai pasaran hartanah pegangan bebas biasanya lebih tinggi berbanding hartanah pegangan pajak. Nilai hartanah pegangan pajak pula biasanya menurun apabila hampir tamat tempoh pajakan.

4. Jenis surat ikatan hak milik - milik individu atau milik strata
Surat ikatan hak milik membuktikan anda pemilik sebuah hartanah. Anda akan diberikan hak milik individu bagi rumah bertanah sementara hak milik strata kepada pemilik kondominium atau apartmen. Anda perlu periksa sama ada terdapat sebarang halangan atau sekatan ke atas hartanah tersebut kerana ianya menjejaskan pemindahan hak milik atau penjualan hartanah. Sebaik-baiknya berbincanglah dengan perunding hartanah, peguam atau dapatkan nasihat daripada pihak yang berpengalaman mengenai pasaran hartanah sebelum anda membayar wang pendahuluan.

5. Reputasi pemaju
Kebanyakan pemaju mengamalkan pendekatan 'jual dulu bina kemudian'. Jika anda membeli rumah dalam pembinaan, anda akan mula membayar sebelum rumah anda siap dibina. Oleh itu, anda perlu mengkaji latar belakang pemaju dan rekod prestasi mereka. Selidik projek lampau mereka sama ada mereka menunaikan janji ataupun tidak. Periksa :
  • sama ada projek terdahulu mereka disiapkan mengikut jadual
  • kualiti kerja mereka
  • semua kemudahan disediakan seperti tertera di dalam brosur
  • sama ada pembeli terdahulu berpuas hati dengan pembelian mereka
  • jika projek perumahan itu terbengkalai, anda masih bertanggungjawab untuk membayar balik pinjaman kepada institusi kewangan walaupun anda tidak mendapat hartanah tersebut.
Atas sebab inilah, pemaju terkenal yang memiliki rekod prestasi yang baik biasanya meletakkan premium ke atas harga jualan projek hartanah mereka.

Faktor Kewangan

Nilai kemampuan anda
Periksa aliran tunai dan nilai harta bersih anda untuk menentukan keselesaan kewangan anda. Kedua penyata ini merupakan kad skor kewangan dan menjadi rujukan ketika membuat keputusan berkaitan wang.

Biasanya terdapat 2 persoalan tentang kemampuan yang perlu dipertimbangkan:

Bayaran pendahuluan dan kos barkaitan
Satu anggaran yang baik untuk bayaran pendahuluan sebuah rumah ialah antara 10% hingga 20% daripada harga rumah. Anda harus juga menyediakan peruntukan tambahan sebanyak 5% hingga 10% untuk kos sampingan yang berkaitan, terutamanya yuran guaman dan duti setem.

Antara sumber kewangan untuk membayar bayaran pendahuluan dan kos berkaitan termasuk:

Tabungan atau pelaburan peribadi
Gunakan tabungan atau pelaburan anda sebanyak mungkin untuk bayaran pendahuluan. Lebih banyak bayaran pendahuluan bermakna lebih rendah kos keseluruhan pinjaman anda.

Akaun simpanan KWSP
Anda boleh mengeluarkan wang Akaun 2 untuk bayaran pendahuluan.

Kelayakan untuk memperoleh pinjaman
Kebanyakan orang akan menggunakan pinjaman perumahan untuk membiayai baki pembelian rumah mereka. Sebelum mengambil pinjaman perumahan, anda perlu mempertimbangkan perkara berikut:

Nisbah hutang kepada pendapatan
Apabila anda ingin membeli rumah, jumlah pembayaran balik bulanan semua pinjaman sebaik-baiknya tidak melebihi 40% daripada pendapatan kasar bulanan. Jika anda sedang membayar ansuran pinjaman kereta, anda perlu periksa sama ada anda boleh menanggung satu lagi ansuran pinjaman baru. Jika pinjaman kereta, pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan pinjaman lain telah mencapai had 40%, ada baiknya anda menangguhkan keputusan untuk membeli rumah terlebih dahulu.

Insurans Bertempoh Gadai Janji Berkurangan (Mortgage Reducing Term Assurance)
Ini adalah premium insurans sekali bayar yang melindungi pihak yang diinsuranskan sekiranya berlaku kematian atau kehilangan upaya kekal yang menyeluruh bagi baki jumlah pinjaman perumahan yang belum dijelaskan.

Nisbah pinjaman kepada nilai (PKN) - margin pembiayaan
Jumlah pembiayaan yang disediakan oleh institusi kewangan bergantung kepada nilai pasaran (bagi rumah siap) atau harga belian rumah, mengikut mana lebih rendah. Margin pembiayaan boleh mencecah sehingga 90% daripada harga rumah. Walau bagaimanapun, margin pembiayaan mungkin berbeza bergantung kepada jenis lokasi hartanah, kedudukan pinjaman semasa dan kemampuan pembayaran balik peminjam. Perbezaan antara jumlah pinjaman yang diperoleh dan harga pembelian rumah adalah jumlah bayaran tunai yang anda perlu disediakan apabila membeli rumah. Untuk tujuan pelaburan hartanah, ada baiknya anda memastikan nisbah PKN yang lebih rendah. Ini adalah kerana jika harga hartanah menurun dengan ketara, pembiaya mungkin akan memerlukan anda mengurangkan baki pinjaman atau memerlukan cagaran tambahan untuk mengekalkan margin PKN yang ditetapkan oleh institusi kewangan. - AKPK

_________________________________________________

So, itu sahaja perkongsian yang aq boleh kongsikan...just amek dalam paper je. hihi...Annyong ! ^_^


Wednesday, 7 November 2012

SUDAH LAMA AKU TINGGALKAN

lama gler kot aq tinggalkan blog aq tanpa entri baru...hurmmm...aq xde cter menarik sgt pown. n0w sudah hujung tahun 2012..gler cepat aq rasa masa berlalu...umo aq pn cepat gler jer meningkat..hahaha bukan ari 2 baru sambut bufday aq kew?!! (nampak sgt aq sudah lama tinggalkan tanpa BERITA TERKINI)huhu xde bnde menariklah nak kongsikan sebenarnya....

sedar2 benda yang menjadi kenangan dalam hidup aq, sudah lama aq tinggalkan dalam ingatan rupanya...(cm mana aq LAKUKAN?!!)betul orang cakap jangan LAYAN SANGAT PERASAAN makin dilayan makin susah hendak buang...busy kan diri ANDA dengan hal-hal yang membuat anda hepy...kompem boleh teruskan hidup...and point paling penting BERDOA dengan Allah c0z DIA lebih tahu yang terbaik untuk kita...kdg2 itu datang juga tapi aq kuatlah aq boleh lakukan...percaya dengan diri sendiri dulu baru boleh tahu boleh kew xboleh...kn2...yeke?!

tarikh hari ini pn aq sendiri xingat ade kenangan yang TERINDAH muncul....(itu pn aq tau ble bufday s0me0ne same ngn date aq)  pelik bin ajaib jgk dulu setiap saat, minit, jam dan tarikh aq xpernah lupa ape yang terjadi mesti aq ingat punya...tapi sekarang semua itu sudah makin jauh dari hidup aq sekarang ini...gud2 ^_^  (satu perubahan yang baik aq rasa)

sudah lama aq tinggalkan bukan bermakna aq xhargai apa yang datang cuma aq xnk diri aq lemah bila datang sesuatu ujian yang lebih besar dalam hidup aq nanti aq sendiri xdapat hadapinya...

'SEDIH BUKAN SEBAB DITINGGALKAN TAPI SEDIH BANYAK KENANGAN TERCIPTA DENGAN DIA'
 
 yeke?!!(betul kot) hihi...dah2 entri ini cam cter sedih bunyi dia..layan perasan sebenarnya...n0w life aq bekerja kerana ALLAH dan IBU ABAH aq...(berjaya jgak aq rase)...sudah dapat membantu walaupun xbanyak aq rasa...xpe2 sikit-sikit lama2 jadi bukit...janji NIAT kena betul...kerja aq makin lama makin mencabar...banyak berhadapan dengan orang sekeliling walaupun perasan segan tinggi menggunung aq rasa (malu200x)...tebalkan muka dengan senyumanku...hahaha tp memang BEST...
 
pasni cuba cari benda yang menarik yang boleh aq coretkan dan ceritakan at blog...caranya dengan cuba menyibukkan diri untuk mencari sesuatu yang INDAH untuk dikongsikan bersama (cewah!! ayat aq) hahaha...sebelum terlambat 'SELAMAT MENYAMBUT AWAL MUHARAM' ye...