Thursday, 16 May 2013

Jom baca 15 nasihat Hasan al-Basri

Assalamualaikum

Nasihat ini lebih untuk diri aku sebenarnya jadi aku cuba kongsi dengan anda-anda semua ye! Lagipun aku terbaca(nampak sangat macam terpaksa) dalam Metro je hee...So,aku kongsi dalam entri kali ini disebabkan aku sayang kawan-kawanku sampai ke syurga kerana Allah. Betul kan?! ^_^

Tahu tak siapa Hasan al-Basri? 

Menurut pakcik Google, Hasan al-Basri lahir pada tahun 642 Masihi dan meninggal dunia pada tahun 728 Masihi atau 737 Masihi), nama sebenar beliau Abu Sa'id al-Hasan ibn Abi -l-Hasan Yasar al-Basri ialah ahli teologi Arab terkenal dan Cendekiawan Muslim. 

Hasan al-Basri dilahirkan di Madinah pada masa pemerintahan Khalifah Umar bin al-Khattab pada tahun 21 Hijrah(642 Masihi). Beliau pernah menyusu dengan Ummu Salamah, isteri Rasulullah S.A.W. Hasan al-Basri juga pernah berguru kepada beberapa orang sahabat Rasulullah S.A.W. sehingga beliau muncul sebagai Ulama terkenal dalam peradapan Islam. 

Hasan al-Basri meninggal dunia di Basrah, Iraq, pada hari Jumaat 5 Rejab 110 Hijrah (728 Masihi), pada umur 89 tahun. Beliau pernah hidup pada zaman pemerintahan Khalifah Abdul Malik b. Marwan. 

Jom kita baca apa nasihat dari Hasan al-Basri :-
  1. Kamu mempunyai giliran, jika kamu tertinggal, orang lain akan mengambil giliran kamu. 
  2. Dunia adalah mimpi dan impian, akhirat adalah kenyataan, mati adalah perantaraan di antara keduanya, umat Islam adalah sebaik-baik pilihan.
  3. Sesiapa menghisab dirinya dia akan berjaya.
  4. Sesiapa lalai dia akan mengalami kerugian.
  5. Sesiapa memandang kesan di sebaliknya atau akibat, dia akan terselamat.
  6. Sesiapa mengikut hawa nafsu, dia akan sesat.
  7. Sesiapa dapat mencapai impiannya, dia akan menjadi kaya.
  8. Sesiapa takut, dia akan selamat. Sesiapa mengambil pengajaran dia akan dapat melihat kebenaran.
  9. Sesiapa dapat memahami, dia akan alim.
  10. Sesiapa dapat memahami, dia akan beramal.
  11. Jika kamu tergelincir, mulakan semula perjuangan kamu.
  12. Jika kamu menyesal, buanglah perkara itu.
  13. Jika kamu jahil, tanyalah.
  14. Jika marah, jagalah diri kamu.
  15. Ketahuilah sebaik-baik amalan adalah amalan yang dibenci oleh nafsu.
Maaf jika terdapat kesalahan dalam perkongsian ini.


Aza Aza Fighting!!!

Friday, 3 May 2013

Jangan jadi macam saya!

Assalamualaikum...

Hari ini dalam sejarah tangan aku mengatal terDESIGN dan menDESIGN  sesuatu yang segan untuk aku menaip apatah lagi menyebutnya kerana semua itu bukan dalam kotak fikiran selama umur aku yang masih remaja ini (tak habis-habis cik kak ini perasaan tahap tak ingat)...huhu. Dulu masa sekolah takde kisah sangat pasal umur tapi sekarang bila setiap tahun sambut hari jadi ambil kisah teramat sangat. Bila orang tanya umur berapa slow-slow je aku cakap DUUAAA PUULUHHHH **** sebab I seorang yang pemalu U..Bukan pemalu tapi takut orang tak percaya disebabkan rupa paras yang comel tersangat disamping dengan paras umur yang tak setanding I habak mai.haha...

Setelah meningkat remaja (remajalah sangat) ini, fikiran pun dah lain sikit tak macam zaman persekolahan. Dari situ aku menDESIGN sendiri segala tok nenek berkenaan WEDDING CARD(opps!! cik kak ini tengah mengatal jangan layan sangat okey). Anggap sebagai kerja aku yang harus disiapkan tanpa ada dateline ye..Takde sketches, takde proposal, takde konsep alih-alih aku menDESIGN mengikut citarasa aku sendiri. Sampai buat 2~3 design pastu semua itu nampak serabut.haha...tergopoh sekejap!

Dari situlah baru aku membuat research berkaitan dengan perkara di atas. Usha-usha color yang aku suka, tengok-tengok design orang pakar punya, barulah aku terjumpa konsep citarasa aku sendiri.(sekejap je tu nanti tukar lagi). Sebab takde persetujuan dari kedua pihak itu sebab suka tukar-tukar.hahaha...(sudah ada baru kami discuss okey) Dan sekarang aku masih menunggu PRINCE CHARMING datang menjemputku. Harapan dari seorang gadis..haha

My Prince  Charming naik kuda putih sambil membawa 
sejambak bunga ros(teruskan berangan)

Jadi segala konsep color semua aku rahsiakan dari pengetahuan umum sebab tangan tengah gatal menDESIGN je tu. Main-main je dulu sambil mencari idea-idea yang bernas. Kalau siapa-siapa ada pendapatan(opps! pendapat) atau idea-idea yang menarik bolehlah kongsi-kongsi dengan aku ye.

Sekarang terBERHENTI menDESIGN sekejap kerana baru tersedar dari angan-anganku yang beranggapan semua itu mengarut tambahan pula dengan faktor umurku yang masih belum cukup matang dan meningkat dewasa lagi tidak sesuai memikirkannya. Harap semua memahami okey!

Aza aza Fighting!!!